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Abrimos el alma de la Cocina de Can Font

Todos podemos tener un rincón favorito en Can Font, pero el lugar común que nos gusta a todos es la cocina porque es el alma y la razón de ser de nuestro establecimiento. En vez de enseñaros la cara visible de la cocina hemos decidido daros a conocer la oculta. Por eso hoy entrevistamos al Chef-propietario de Can Font, Josep Vidal.

 –         ¿Cuando abrió las puertas Can Font? Desde entonces, ¿cuál ha sido la evolución que ha ido experimentando?

El salón de bodas está abierto desde 1974, pero nosotros llegamos al Restaurante en 1999 y la verdad es que el perfil del establecimiento se ha transformado bastante. Antes era el club social de la urbanización Can Font, pero hoy hemos conseguido darle un giro al enfoque y hacer que nuestros clientes repitan porque realmente les gusta. La mayoría no viven en el complejo residencial así que cuando alguien tiene que coger el coche para venir hasta tu restaurante puedes estar seguro de que lo hace porque quiere tus servicios.

–         ¿La especialización en bodas y eventos multitudinarios fue vuestra idea para el negocio desde el principio o fue algo que se consolidó poco a poco?

Las instalaciones son tan grandes que para mantenerlo simplemente como restaurante a la carta tendríamos que servir una media de 200 cubiertos a precio medio-alto al día, cosa que es prácticamente imposible. Por tanto, sí que sabíamos que teníamos que centrarnos en las bodas, no obstante siempre hemos querido darle exactamente la misma dedicación a las dos cosas.

–         Para llevar una buena organización tanto en cocina como en sala es necesaria una gran experiencia en el sector. ¿Puedes contarnos lo más destacado de vuestro equipo en lo que se refiere a su experiencia?

En mi caso, empecé desde cero en hoteles de la Costa Brava bastante modestos donde cogí las bases del oficio trabajando duro y con mucho sacrificio. Al cabo de unos años tuve la suerte de formarme con los mejores profesionales de la época. De joven pude ir a Barcelona a trabajar en “El Racó d’en Freixa” con Josep Maria Freixa, que en esa época ya contaba con una Estrella Michelin. Después de una temporada él mismo me apadrinó y me dio la oportunidad de ir un año a Bruselas y después otro año más a Francia para seguir aprendiendo con Michele Lorain (tres Estrellas Michelin). Al regresar, volví un año más a “El Racó d’en Freixa” hasta que me marché al restaurante de Juan María Arzak.

Pero yo no soy el único que ha aprendido con buenos maestros; nuestro jefe de cocina estuvo con Juan María Arzak, también trabajó en el conocido restaurante barcelonés “Siete Puertas” y en otro restaurante con una estrella Michelin de Sabadell.

–         ¿Nos puedes explicar alguna anécdota que tenga que ver con Can Font?

Pues si te digo la verdad, como mi mundo es la cocina yo no suelo salir al mundo exterior. Así que dejo en manos del jefe de sala y de mi mujer, que se encarga de las Relaciones Públicas, el trato con el público. Lo que sí te puedo decir es que el 80% de nuestra cartera de clientes son habituales y lo extraño en nuestra cocina es que en los pedidos nos rijamos por el número de mesa, casi siempre lo hacemos por el nombre del cliente.

–         La pasión y la dedicación que le ponéis a Can Font son muy visibles. ¿Los clientes os lo reconocen?

Pues la verdad es que siempre salen encantados con el trato recibido y la organización que tenemos. Tanto en el caso de los banquetes, como en el del restaurante a la carta. Ahora estamos intentando pedirles que también nos den la felicitación a través de las redes sociales, pero la que tendría que decírselo es mi mujer y a la pobre le da un poco de apuro… hehe.

–         Una de las apuestas en las que estáis trabajando duro es la oferta de comida para celíacos. ¿Cuál es el compromiso con este sector de población?

Pues tenemos una línea de comida sin gluten desde hace aproximadamente un año. La idea surgió cuando nos dimos cuenta de que en todas las bodas había, por lo menos, un celíaco. A partir de allí empezamos a investigar sobre cómo lo hacían los otros restaurantes y vimos que en la mayoría de ocasiones servían un producto de baja calidad y muy caro. Así que nos pusimos a trabajar y actualmente estamos terminando las obras para crear una cocina aislada donde elaborar los platos y asegurar que estén totalmente libres de gluten. Para ello contaremos con la certificación de la FACE, el mejor sello de garantía para los celíacos. Creemos que no es ético aprovecharse de la situación de estas personas, así que nuestro compromiso es crear un producto de calidad y a un precio justo.

–         ¿Puedes explicar qué es Deleit’s y qué proyectos tenéis con ella?

Deleit’s es una tienda de platos pre-cocinados hechos en el obrador de Can Font donde buscamos que nuestros clientes puedan disfrutar de la misma calidad que ofrecemos en nuestro restaurante pero con la comodidad de tomárselo en su propia casa. Actualmente tenemos una tienda de propiedad en Sabadell y hemos franquiciado otra en Barcelona, que se abrirá a finales de verano. Nuestra idea es que en un mes o dos, cuando ya tengamos la certificación FACE, centraremos nuestra oferta en los alimentos sin gluten porque actualmente solo disponemos de un 10% apto para celíacos, pero cuando contemos con este sello de garantía nos lanzaremos de cabeza al mercado sin gluten ampliando hasta un 80% o 90% la oferta. Esperamos que otros emprendedores vean las mismas oportunidades que nosotros y decidan apostar por abrir una franquicia Deleit’s. De todas maneras, también quiero recordar que actualmente disponemos de un servicio de compra online (al que se accede a través de la web del restaurante) donde tenemos servicio a domicilio y es muy práctico, sobretodo para aquellos que vivan lejos de nuestras tiendas Deleit’s.

–         Ya para terminar, nos gustaría que nos explicaras cómo ha afectado la crisis económica a Can Font…

Pues lo cierto es que casi tengo que estar agradecido a esta situación porque nos ha hecho espabilar y abrir nuevos horizontes. Si no hubiera sido así, probablemente no hubiéramos dado el paso de crear una cocina aislada para celíacos ni hubiéramos puesto en marcha el proyecto Deleit’s. Lo que me ha hecho ver esta crisis es que si nos quedamos de brazos cruzados seguro que nos hundimos, en cambio si luchamos para salir adelante de una manera diferente puede ser que remontemos e incluso lleguemos más arriba de dónde estábamos.

Tots podem tenir un racó preferit a Can Font, però el lloc comú que ens agrada a tots es la cuina perquè és l’ànima i la raó de ser del nostre establiment. En comptes d’ensenyar-vos la cara visible de la cuina hem decidit donar-vos a conèixer l’oculta. Per això avui entrevistem al Xef-propietari de Can Font, Josep Vidal.

– Quan va obrir les portes Can Font? Des de llavors, quina ha estat l’evolució que ha anat experimentant?

El saló de casaments existeix des de 1974, però nosaltres vam arribar al restaurant el 1999 i la veritat és que el perfil de l’establiment s’ha transformat bastant. Abans era el club social de la urbanització Can Font, però avui hem aconseguit que donar-li un gir a l’enfocament i fer que els nostres clients repeteixin perquè realment els agrada. La majoria no viuen al complexe residencial així que quan algú ha d’agafar el cotxe per venir fins el teu restaurant, pots estar segur de que ho fa perquè realment vol els teus serveis.

– L’especialització en noces i esdeveniments multitudinaris va ser la vostra idea per al negoci des del començament o va ser quelcom que es va consolidar poc a poc?

Les instal·lacions són tan grans que per a mantenir-lo simplement com restaurant a la carta hauríem de servir una mitjana de 200 coberts a preu mig-alt per dia, cosa que és pràcticament impossible. Per tant, sí que sabíem que havíem de centrar-nos als casaments, no obstant sempre hem volgut donar-li exactament la mateixa dedicació a les dues coses.

– Per a portar a terme una bona organització tant a la cuina com a la sala és necessària una gran experiència al sector. Pots contar el més destacat del vostre equip pel que fa a la seva experiència?

Al meu cas, vaig començar des de zero a hotels de la Costa Brava bastant modestos on vaig agafar les bases de l’ofici treballant dur i amb molt de sacrifici. Després d’uns anys allà, vaig tenir la sort de formar-me amb els millors professionals de l’època. De jove vaig poder anar a Barcelona per treballar al “Racó d’en Freixa” amb en Josep Maria Freixa, que en aquella època ja comptava amb una Estrella Michelin. Després d’una temporada ell mateix em va fer de padrí i em va donar l’oportunitat d’anar un any a treballar a Brusel·les i després un altre any més a França per a seguir aprenent amb Michele Lorain (tres Estrelles Michelin). Al tornar, vaig estar un any més a “El Racó d’en Freixa” fins que me’n vaig anar al restaurant de Juan María Arzak.

Però no sóc l’únic que ha après amb bons mestres; el nostre cap de cuina va estar amb Arzak, també va treballar al conegut restaurant barceloní “Set Portes” i a un altre restaurant amb una Estrella Michelin de Sabadell.

– Ens pots explicar alguna anècdota que tingui a veure amb Can Font?

Doncs si et sóc sincer, com que el meu món és la cuina no solc sortir al món exterior. Així que deixo en mans del cap de sala i de la meva dona, que s’encarrega de les Relacions Públiques, el tracte amb el públic. El que sí que et puc dir és que el 80% de la nostra cartera de clients són habituals i l’estrany a la nostra cuina és que a les comandes ens regim pel número de taula, gairebé sempre ho fem pel nom del client.

– La passió i la dedicació que poseu a Can Font són molt visibles. Els clients us ho reconeixen?

La veritat és que sempre surten encantats amb el tracte rebut i l’organització que tenim. Tant en el cas dels banquets, com en el del restaurant a la carta. Ara estem intentant demanar-los que també ens felicitin a través de les xarxes socials, però la que hauria de fer-ho és la meva dona i a la pobra li fa una mica de vergonya… hehe.

– Una de les apostes en les que heu estat treballant dur és l’oferta de menjar per a celíacs. Quin és el compromís amb aquest sector de població?

Doncs tenim una línia de menjar sense gluten des de fa aproximadament un any. La idea va sorgir quan ens vam adonar de que a totes les noces hi havia, almenys, un celíac. A partir d’allà vam començar a investigar sobre com ho feien els altres restaurants i vam veure que en la majoria d’ocasions servien un producte de baixa qualitat i molt car. Així que ens vam posar a treballar i actualment estem acabant les obres per a crear una cuina aïllada on elaborar els plats i assegurar que estiguin totalment lliures de gluten. Per això comptarem amb la certificació de la FACE, el millor segell de garantia per als celíacs. Creiem que no és ètic aprofitar-se de la situació d’aquestes persones, així que el nostre compromís és crear un producte de qualitat i a un preu just.

– Pots explicar què és Deleit’s i quins projectes teniu amb ella?

Deleit’s és una botiga de plats precuinats fets a l’obrador de Can Font on busquem que els nostres clients puguin gaudir de la mateixa qualitat que oferim al nostre restaurant però amb la comoditat de prendre-s’ho a la seva pròpia casa. Actualment tenim una botiga de propietat a Sabadell i n’hem franquiciat una altra a Barcelona, que s’obrirà a finals d’estiu. La nostra idea és que en un mes o dos, quan ja tinguem la certificació FACE, centrarem la nostra oferta en els aliments sense gluten perquè actualment només disposem d’un 10% apte per a celíacs, però quan comptem amb aquest segell de garantia ens llençarem de cap al mercat “sense gluten” ampliant fins un 80% o 90% l’oferta. Esperem que altres emprenedors hi vegin les mateixes oportunitats que nosaltres i decideixin apostar per obrir una franquícia Deleit’s. De totes maneres, també vull recordar que actualment disposem d’un servei de compra Online (al que s’hi accedeix a través de la web del restaurant) on tenim servei a domicili i és molt pràctic, sobretot per aquells que visquin lluny de les nostres botigues Deleit’s.

– Ja per acabar, ens agradaria que en expliquessis com ha afectat la crisi econòmica a Can Font...

Doncs el cert és que gairebé he d’estar agraït a aquesta situació perquè ens ha fet espavilar i obrir nous horitzons. Si no hagués estat així, probablement ni hauríem fet la passa de crear una cuina aïllada per a celíacs ni haguéssim posat en marxa el projecte Deleit’s. El que m’ha fet veure aquesta crisi és que si ens quedem de mans plegades segur que ens enfonsarem, en canvi si lluitem per sortir endavant d’una manera diferent pot ser que remuntem i que fins i tot arribem més amunt d’on estàvem.

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